Sådan kommer du i gang med at optimere arbejdskapitalen

Oplever du gang på gang, at der i din virksomhed altid mangler penge, så regninger ikke kan betales? I så fald bør du overveje at optimere arbejdskapitalen og frigøre den til vækst. Dette er således særligt relevant for dig, der ønsker at få styr på kassebeholdningen, men det er også en god løsning, såfremt du i virksomheden oplever likviditetsmangel. Undersøgelser viser, at det kun er ganske få af de mindre og mellemstore virksomheder, der aktivt arbejder med optimeringen af arbejdskapitalen, hvilket betyder, at de glipper muligheder for at få skabt likviditet. Her i artiklen vil du blive præsenteret for forskellige gode råd til, hvordan du kan optimere arbejdskapitalen i din virksomhed.

 

Undersøg din virksomheds driftsmateriel og pengebindinger

Der kan være arbejdskapitel at hente i forhold til din virksomheds driftsmateriel, og her skal du blandt andet gå ind at kigge på pengebindinger. Du kan blandt andet overveje, om det bedre vil kunne betale sig at lease lastbiler, it-løsninger, firmabiler og maskiner i stedet for at købe dem kontant. Ved at gøre dette kan du nemlig frigøre en masse penge, som du i stedet kan bruge på at få skabt bedre resultater på bundlinjen i din virksomheds økonomi. Så selvom det på overfladen muligvis kan virke til, at det på længere sigt vil være mere økonomisk rentabelt for dig at købe for eksempel en firmabil eller en lastbil kontant, så er det altså helt sikkert værd at overveje at lease i stedet.

Få styr på dine debitorer – sådan gør du

Ydermere kan det være en rigtig god idé at få styr på debitorerne. Faktisk er det de færreste virksomheder, der har dette, og du bør her spørge dig selv om, hvor gode dine kunder egentlig er. I langt de fleste tilfælde findes der eksisterende kunder, som du ville være bedre tjent uden, og derfor er dette rigtig godt at være opmærksom på. Det kan for eksempel skyldes, at de ikke betaler, og du derfor bruger unødvendigt mange ressourcer på indkasseringen af dine penge. Det skal desuden nævnes, at mange debitorer hurtigt lærer, hvor de kan trække betalingen uden at betale for det, og du bør derfor også overveje din rykkerprocedurer i din virksomhed, så du undgår at blive snydt. Du kan blandt andet aktivere dine debitorer gennem en factoringsløsning, der desuden frigør likviditet, så du opnår en mere sikker vækst i virksomheden – læs om factoring priser her.

 

Undersøg balancen mellem indkøb, produktion og salg

Endelig kan det være en god idé at kigge på dit varelager. Ofte har virksomheder alt for meget på deres varelager og binder derfor store pengemængder i det. Det betyder, at der ikke er balance i sammenhængen mellem indkøb, produktion og salg. Derfor bør du undersøge dette og desuden huske på, at selvom en leverandør prøver at bilde dig ind, at et tilbud er godt, er det ikke nødvendigvis rigtigt. Det vigtigste er, at du kan afsætte varerne, for ellers mister du mange penge, som i stedet kunne være blevet brugt på noget mere givende i virksomheden.

You may also like...

Contact Us