Bliv vikar som en vej mod fastansættelse

Mangler du et fast arbejde, men ved ikke hvor eller hvordan du kan skaffe det? De færreste overvejer, at en vikarstilling på sigt kan føre til en fastansættelse i en af de firmaer, du er ude hos. Her kan du læse mere om, hvordan du kan bruge vikariater som led i din jobsøgning. 

Hvad laver en vikar?

En vikar er ansat til at træde til, når virksomheder mangler arbejdskraft grundet sygdom, barsel øget travlhed eller lignende. I disse tilfælde sørger vikaren for at varetage de opgaver, som normalvis ville blive udført af andre medarbejdere fra firmaet. Det sikrer, at virksomheden ikke bliver sænket af pludseligt opståede forhold.

Man kan arbejde som vikar i et utal af brancher, da alle firmaer kan komme ud for et mangel på mandskab. Nogle vikariater vil kræve specielle kompetencer, og derfor kan det være, man primært er beskæftigede inden for bestemte fag, hvis man har disse kvalifikationer.

Ofte ser man brugen af vikarer i branchen industri, produktion og lager, fordi netop denne branche er meget påvirket af udbud og efterspørgsel på markedet. Det er faktorer, som kan være svære at forudse og endnu sværere at kontrollere, og derfor kan der nemt opstå et pludseligt behov for ekstra hænder. Det samme gælder sig for branchen bygge og anlæg, hvor det er en fordel, at virksomheden ikke binder sig på samme måde til faste lønomkostninger. Mulighederne for at arbejde som vikar begrænser sig dog langt fra til disse fag.

Hvordan kan et vikarjob få dig i fastansættelse?

Som vikar kan man blive udlejet til både korte og længerevarende vikariater, som kan være enten fuldtids- eller deltidsvikariater. Nogle gange kan man som vikar blive hyret til den samme virksomhed flere gange, og i andre tilfælde vil man konstant skifte arbejdsplads. Uanset hvad er der mulighed for, at et firma opdager dine talenter og er så glade for din assistance, at de tilbyder dig en fast stilling.

Inden for vikarbranchen kører mange bureauer også med et term, som man kalder Try and Hire. Det er et forløb, hvor virksomhederne kan få en vikar ud og arbejde for sig i en prøveperiode. Ved periodens ende kan firmaet og vikaren så vurdere, hvorvidt de ønsker at fortsætte samarbejdet. Er der enighed om det, vil vedkommende, der arbejder som vikar, overgå fra bureauet til den pågældende virksomhed og ikke længere være vikar, men derimod have en fast stilling.

For eksempel hos Kandidaterne skal du arbejde 370 timer, før du kan overgå permanent til kunden, hvis du er ufaglært, og hvis du er faglært, hedder det 518 timer. Du kan læse mere om et Try and Hire forløb på Kandidaternes hjemmeside her: https://kandidaterne.dk/

Hvilke fordele er der ved at være vikar?

Hvis du er ansat som vikar, har du utrolig stor frihed, og der er meget fleksibilitet i jobbet, fordi at du selv bestemmer hvornår og hvor meget, du vil arbejde. Det vil sige, at du ikke er forpligtet til at sige ja til opgaver og vikarforløb, men blot kan gribe de muligheder, som passer dig. Til gengæld er din arbejdsgiver heller ikke forpligtet til at tilbyde dig et bestemt antal timer ugentligt.

Som vikar er der forholdsvis kort eller ingen opsigelsesperiode, hvilket betyder, at du hurtigt kan ændre din arbejdsplads, hvis du skifter mening. Fleksibiliteten gør, at du ikke er så fastlåst på arbejdsmarkedet og kan spejde efter den helt rigtige stilling eller branche, i mens du ikke er fastansat.

Hvis du går ledig, ser det bedre ud på dit CV, at du har været beskæftiget og viser, at du gerne vil arbejde frem for at trille tommelfingre, i mens du søger en ny stilling. Vikarjobbet kan tilligemed øge din erhvervserfaring og give dig nye kompetencer inden for et hav af områder. Det virker attraktivt for erhvervsdrivende, at du har mange faglige værktøjer med i bagagen. 

You may also like...

Contact Us