Tre tips til økonomien som freelancer
At være freelancer er en profession der i lang tid er blevet romantiseret til at være noget det ikke er. For det at være sin egen chef, at styre sin egen tid og hvilke opgaver man vælger, kommer også med en bagside. Som selvstændig freelancer er der for eksempel ikke altid lige plads i budgettet til at have en revisor til at hjælpe med fakturaer, skat og den slags.
Ovenikøbet medfører freelance livet også en risiko for lønsikkerhed og arbejdsforhold. For mange nystartede freelancere er deres tid deres bedste ressource, hvilket kan føre til at de arbejder så meget at deres timeløn ender med at blive meget lav. Freelancere skal også dække alle de kompetencer som den opgave de står over for kræver. Derfor kommer her tre tips til økonomien til freelanceren, så du kan omdanne dit hårde arbejde til en succesfuld og bæredygtig forretning.
Sælg dit arbejde igen og igen
Mange kreative freelancere arbejder med fotografi, videomateriale, grafiske produkter eller andre produkter der kun bliver brugt til det projekt det er blevet produceret til. Men mange klip eller billeder kan faktisk bruges igen. Det er typisk noget der kan standardiseres, som fx et flot, neutralt billede af et sommerhus. Det kan også være noget der er sværere at få adgang til, for eksempel dronebilleder.
Der findes adskillige online platforme hvor du kan sælge disse billeder og videoer igen og igen til andre freelancere der kan bruge dem. Og så længe du ikke sælger adgangen til det komplette produkt du har lavet for kunden, kan du sagtens tillade dig det. Du kan evt. vende det med kunden inden du lægger det tilgængeligt online.
Invester i din virksomhed
For mange freelancere er det også godt at overveje at investere i deres virksomhed. Det kan gøres på mange forskellige måder. Som freelancer eller selvstændig har du ofte en stor og bred indsigt i din branche. Det kan du bruge til at lave kloge investeringer, som mange ikke har kendskab til. Investering gennem dit firma kan have flere forskellige fordele, bl.a. i forhold til skat.
Du kan også vælge at trække pengene ud af dit firma og investere dem som privatperson. Mulighederne for investering er mange, og afhængigt af hvor meget tid du vil lægge i det og hvilke markeder du vil investere i, er der helt klart noget for dig. Du kan gå til side her, for at komme i gang, hvis det lyder som noget for dig.
Køb gear i stedet for at leje
Som kreativ skal der ofte en del grej og udstyr til for at lave et godt produkt til kunden. Mange starter med at købe noget udstyr der kan klare opgaven, men ved udmærket godt at produktet kunne være bedre med en anden linse, et andet kamera eller måske noget bedre IT-udstyr. Mange lejer sig også frem de første par gange for at få adgang til det bedste mulige grej og udstyr.
Det kan være en fin løsning, men det endelige råd lyder på at få investeret i dit eget udstyr. På den måde indebærer dit arbejde ikke hver gang en fast udgift til udstyr, og du kan langsomt begynde at få plads til at opgradere dit arsenal og forhåbentlig ende med det setup som du går og drømmer om.